Αρώνια melanocarpon... αρωγός υγείας!
από τους Πρόποδες του Παρνασσού

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΑΡΩΝΙΑΣ ΜΕΛΑΝΟΚΑΡΠΗΣ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ

Η αρώνια σαν φυτό είναι ευρέως διαδεδομένο παγκοσμίως.Ανήκει στην κατηγορία των μικρών οπωροφόρων και είναι ένας φυλοβόλος θάμνος που φτάνει τα 3 μέτρα σε ύψος.Η επιστημονική ονομασία του είδους είναι aronia melanocarpa.Συναντάται επίσης και ως black chockberry.Είναι αναγνωρισμένη επίσημα ως φαρμακευτικό φυτό και κατέχει την πρώτη θέση στην διθνή κλίμακα αυτών των φυτών.Στην αρχαία Ελλάδα η αρώνια ήταν γνωστό φαρμακευτικό φυτό. Κατά τον Διοσκουρίδη στο "Περί Υλης Ιατρικής", αναφέρεται το παρακάτω:

Μέσπιλο ονομάζεται το δέντρο που μερικοί αποκαλούν Αρώνια. Είναι ακανθώδες, όμοιων ως προς τα φύλλα με πυρακανθα. Ο καρπός του είναι μικρός, σφαιρικός, όμοιος με μήλο και έχει πεπλατυσμένη τη βάση του. Έχει ευχάριστη γεύση και τρία μικρά κουκούτσια. Γι αυτό κάποιοι το ονόμασαν τρόκοκκον. Είναι στυφός, και όταν τρώγεται, ωφελεί την στομαχική λειτουργία και είναι στυπτικός των κοιλιακών κενώσεων. Υπάρχει και ένα άλλο είδος που ευδοκιμεί στην Ιταλία. Κάποιοι το ονομάζουν πιμηλίδα και άλλης σητάνιον. Είναι δέντρο που μοιάζει με μηλιά κατά τα φύλλα, μόνο που είναι μικρότερο. Έχει και αυτό βρώσιμον, σφαιρικό καρπό, με πεπλατυσμένη βάση, λίγο στυφόν και ωριμάζει βραδέως.

Κατά τον Αθηναίο στο Δειπνοσοφισταί, αναφέρεται επίσης:

Επειδή Αναφέρθηκε ο Νίκανδρος στο Άρων, πρέπει να συμπληρώσουμε ότι και ο Φαινίας στο βιβλίο (περί φυτών) που εμνήμόνευσε γράφει τα εξής "δρακόντιον το οποίον κάποιοι ονομάζουν Άρον, Αρώνια"

Η Αρώνια η Μελανόκαρπη κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις στην κατηγορία των φαρμακευτικών φυτών!

Βιβλιογραφία: Αρώνια. Μια νέα δυναμική καλλιέργεια
(το φυτό της μακροζωίας) Υγεία - Γεύση - Καλλωπισμός

aronia melanocarpon
Πως μας ωφελεί

ΡΙΧΝΕΙ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ

O καρπός της συμβάλλει στη ρύθμιση της πίεσης και έχει φανεί στο πλαίσιο κλινικών δοκιμών (όπου χορηγούνται 50 ml χυμού τρεις φορές την ημέρα για διάστημα δύο μηνών) ότι βοηθά στη μείωση της υψηλής πίεσης και επομένως έχει καρδιοπροστατευτική δράση.
Παράλληλα η αρώνια θεωρείται ότι χάρη στα αντιοξειδωτικά της δρα ευεργετικά στο κυκλοφορικό σύστημα και προστατεύει από τον σχηματισμό θρόμβων.

ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙ

Θεωρείται ότι ενισχύει και τονώνει τον οργανισμό και βοηθάει στην καταπολέμηση του στρες (μειώνοντας τις ορμόνες του στρες). Παράλληλα, λόγω της περιεκτικότητάς της σε ιώδιο, εκδηλώνει αντισηπτικές ιδιότητες, ενώ θεωρείται ότι συμβάλλει ακόμη και στην καταπολέμηση των ουρολοιμώξεων.

ΠΑΡΕΧΕΙ ΑΝΤΙΡΑΔΙΕΝΕΡΓΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Η μεγάλη περιεκτικότητα του φυτού σε πηκτίνη βοηθά στην προστασία του οργανισμού από ραδιενέργεια. Δεν είναι τυχαίο ότι ο καρπός της αρώνιας χρησιμοποιείται από εργάτες πυρηνικών εργοστασίων και σε κοσμοναύτες.

ΘΩΡΑΚΙΖΕΙ ΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Οι καρποί της θεωρείται ότι προφυλάσσουν από ασθένειες του πεπτικού συστήματος.
Έρευνες αναδεικνύουν την γαστροπροστατευτική, ηπατοπροστατευτικη και αντιφλεγμονώδη δράση του χυμού αρώνιας, ο όποιος μελετάτε τα τελευταία 20 χρόνια.

ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Το εκχύλισμα αρώνιας φαίνεται ότι λόγο της υψηλής περιεκτικότητάς του σε αντιοξειδωτικές ενώσεις προστατεύει από το οξειδωτικό στρες και αναστέλλει την ανάπτυξη όγκων.

Βιβλιογραφία περιοδικό Vita

aronia melanocarpon
aronia melanocarpon
Αρώνια, μία νέα δυναμική καλλιέργεια, το φυτό της μακροζωίας
:. υγεία :. γεύση :. καλλωπισμός